Incidència
Maig 2021
36 plàtans centenaris, patrimoni natural i històric de quan la carretera estava resseguida per una plantació d’arbres, avui la majoria desapareguts.
De gran valor mediambiental, elements clau per combatre el canvi climàtic; una joia d’arbres amb una circumferència de fins a 2.80 metres. Els beneficis dels arbres són proporcionals a les seves capçades.
A països com França estan protegits.
A les carreteres secundàries d’Europa hi veiem arbres a banda i banda, i no els talen pas.
La velocitat hi és limitada a 50 km/h, amb valles protectores; no té cap sentit talar-los.
En el projecte d’obres de la Diputació es diu que hi ha alguns arbres que són un perill i nosaltres responem que:
– Aquests arbres no són un perill perquè no han atropellat mai a ningú.
– Veiem que en la majoria de llocs on hi circulen vehicles prop de voreres amb vianants i a la mateixa velocitat que aquí, no hi ha pas valles protectores, en canvi aquí sí que hi són a banda i banda.
La raó principal d’aquesta obra d’eixamplament, és per la circulació de molts camions que van i venen del polígon de la Coromina de Manlleu, però aquests camions no haurien de circular cap a l’interior dels municipis de Roda i Masies, sinó
que demanem que l’Ajuntament de Manlleu construeixi, segons indica el POUM, la sortida del polígon de Manlleu (ronda industrial) per enllaçar amb la C-37, eix Vic-Olot. No pas seguir circulant per les avingudes de Roma o Puigmal, de Manlleu, o venir cap a Roda per dirigir-se cap a altres destinacions.
Molts amics de la natura van mostrar un total desacord amb aquest projecte de tala: veïns, seguidors de les xarxes, usuaris de la carretera (conductors, camioners, conductors de bus, ciclistes, etc)
Després de setmanes de neguit, l’alcalde de Masies de Roda en Jordi Vistós, ens diu que a la Diputació estan disposats a NO TALAR cap arbre, i que si cal posaran senyals de preferència de pas, però requereixen un acord del govern municipal de les Masies.
El 8 de juliol de 2021, en Ple extraordinari, l’Ajuntament de Masies de Roda acorda sol·licitar a la Diputació de Barcelona la petició que no es produeixi la tala d’arbres, per motius ambientals i protecció de la natura, tràmit imprescindible ja que aquest projecte d’obres l’havien aprovat anteriorment.
Un regidor suggereix demanar un informe que garanteixi en tot moment la seguretat viària.Els amics de la natura li hem preguntat si el dia que van aprovar aquest projecte van demanar aquest o algun altre informe. El regidor s’ha fet l’orni.
Setembre 2021. Amb l’ “ai” al cor, les obres es comencen a executar respectant els arbres segons l’acord esmentat.
Febrer de 2022. La DIPUTACIÓ comunica que trasplantarà un dels platans .
Entenem que el “trasplant” és una excusa per arrencar aquest plàtan, precisament un dels més vells, amb un perímetre de tronc de quasi 3 metres, amb ínfimes probabilitats de supervivència, ja que, consultant experts en aquest tipus d’arbrat, ens diuen:
– trasplantar un arbre tan gran és molt arriscat, és molt difícil que sobrevisqui
– s’ha de garantir el reg post transplantament durant 5 o 6 anys
– el reg ha de ser amb molt cabal, de 300 a 500 litres un cop per setmana i lentament.
– el clot de plantació ha de garantir un bon drenatge i sustentació
Avisen que el 17 de febrer tallaran la carretera (volen arrencar l’arbre )
Parlem diverses vegades amb el Sr. Valentí Aceña, enginyer de la Diputació i també instàncies, cartes obertes a la premsa i altres accions per intentar reconduir la situació i sensibilitzar la població dels beneficis que ens aporten aquests arbres tan grans i en un moment d’emergència climàtica .
Encadenats en senyal de protesta
Els amics natura decidim convocar concentració de gent al lloc de l’arboricidi.
Finalment la Diputació de Barcelona decideix que el 17 de febrer NO arrencarà el plàtan .
AGOST 2022, TRASPLANTAMENT DEL PLÀTAN
A finals d’agost ens avisen usuaris de la carretera de Manlleu que hi ha maquinària pesant .Encara en època de vacances i sense avisar veiem que la Diputació s’ha decidit a a trasplantar un plàtan a contra cor de la majoria de gent .
Durant el trasplantament anem parlant cada dia amb el responsable de l’empresa i ens diu que han fet contracte amb la Diputació també pel manteniment i reg posterior al trasplant .
No ens queda cap més remei que posar confiança amb l’ empresa especialista ens aquest tipus de operacions .
Platan que ha pesat 23 tones. Han posat una sonda per controlar que l’aigua del reg l’absorbeixi be i els amics natura hem posat un pluviòmetre i informem a l’empresa dels litres que cauen a l’arbre quan plou .
Finalment, la maquinària pesant ha abandonat la carretera.
Aquest trasplantament és un mal menor comparat amb la tala de 6 platans inicialment programada per la Diputació, que ha cedit a les pressions i accions contra aquest intent d’arboricidi que únicament afavoriria el pas de camions d’alt tonatge que tenen altres possibilitats .
13 d’abril 2023.
15 cigonyes fan homenatge al platan trasplantat; reposen damunt les seves branques. Estem molt emocionats. Bon Viatge !!